A ‘PROBLERTUNITY’

A ‘PROBLERTUNITY’

The site of the New Central Library is as inspiring as it is challenging. Fourteen years in the making, the project has brought together individuals and teams of people that are experts in their fields—from city planners to architects, engineers, designers, and hundreds of others. It’s safe to say that along the way, most everyone who worked on the NCL faced a challenge—and with it the chance to come up with a solution.

“The biggest challenge on this project was the site itself with the LRT running underneath. That’s what we call a ‘problertunity’: a problem and an opportunity,” says Rob Adamson, Principal, DIALOG. The ‘problertunity’ in this case was a train system that comes from the south and heads to the north, rising 17 feet and bisecting the building site in a curving geometry. The New Central Library had to be built on top of that. But the challenging setting came to define the NCL. You could say the site was in itself a key driver of the form, the curving and the shape of the building. “The building is an alignment of the LRT system that runs underneath it,” says Adamson.

“This was a large project, but in a way it was no different than a smaller one,” adds Simon Rainsbury, Senior Vice President at Colliers, the company responsible for ensuring the work was carried out on time and on budget (hint: it was!). No novella, the NCL project was more like a thick Russian novel: a page-turner with many chapters, lots of colourful characters, a few plot twists along the way, but certainly one you could not wait to see what happens at the end. “As a project manager or leader you have to break it down,” says Rainsbury. “The longevity and length of the project was a challenge, so making sure we had the right time that would work over the long haul was key.”

Brock Schroeder and Ian Washbrook of Entuitive, the company that provided structural engineering services, agree. “The challenge of building over an active rail line meant coming up with an encapsulation design that limited the downtime for one of the busiest LRT lines in the city,” says Schroeder. “It took a lot of coordination between architecture and structure,” adds Washbrook. Because much of the structure is exposed, there is a higher level of finish. “It was a fun opportunity to work closely with the architecture team. What the building needed to be was supported by the structure we were designing,” he says.

THE MAKING OF A LIBRARY, THE SHAPING OF A CITY

THE MAKING OF A LIBRARY, THE SHAPING OF A CITY

Since time immemorial, libraries have played a critical role in cities and communities. Libraries are places that connect people, knowledge and society. The New Central Library is uniquely positioned—both literally and figuratively—to connect Calgarians.

“Libraries are some of the few lasting spaces available to the public,” says Simon Rainsbury of Colliers. “This building shows that the city is proud and wants to invest in interesting architecture and creative public spaces.” Brock Schroeder of Entuitive agrees. “Any time you think about a great city or a city that’s a destination, you think about architecture. Architecture can define a city, and it’s important to bring people into the city.” Rob Adamson, Principal and Architect at DIALOG (the Calgary firm that collaborated with award-winning firm Snøhetta on the design of the library) thinks that the NCL is the most important civic building built in Calgary in the last 25 years. “It might also be the most important civic building for the next 25 years,” he adds. The building is also a portal from the vibrant residential neighbourhood of East Village to all the action of the downtown central core. The design of the building, Adamson says, is fully intended to be that bridge between those two parts of the city. Calgarians will be able to walk through the building any time of the day, any time of the year to go from one part of the city to the other.

“The building is designed in such a way that it is not only for people to come to use the library or the programs of the library,” says Adamson. There’s an animated street level with public outdoor space and coffee shops, and there’s the public forum where the main theatre features a big glass wall that opens to the streets. “It’s quite transparent so you can see what’s going on inside,” says Adamson.

Some think that the New Central Library will do for Calgary what the Guggenheim Museum did for Bilbao. Designed by architect Frank Gehry, the Guggenheim put the sleepy Spanish city on the map for tourists and architecture lovers around the globe. “I went to Bilbao to see Gehry’s building—it has the wow factor and I think the New Central Library has it, too,” says Paul Polson, Senior Vice President Business Development & Community Engagement at Stuart Olson, the company that managed the NCL’s construction. Pick up a past issue of Travel Alberta magazine and if you open it to the Calgary page, the picture you’ll see is probably the Saddledome or the Calgary Tower. “Soon, it’s going to be the library building,” says Polson. “People will see it in a magazine and go, ‘Oh that’s Calgary’. People are going to want to come see it and touch it and be up against it. It’s just one of those buildings.”

“The library is our chance to really make a difference to the architectural landscape of the city,” says Adamson. “It really shaped my perspective of why libraries are spaces where people come together to share ideas,” adds Schroeder. Cities are about that. And the NCL in particular encapsulates that idea into one space. “This building has been a huge part of my life,” says Polson. “The NCL will be a place I’ll take visiting friends or families. It’s that kind of place.”

CREATURE CREATIONS: NCL ANNOUNCES PUBLIC ART PROGRAM

CREATURE CREATIONS: NCL ANNOUNCES PUBLIC ART PROGRAM

Like architecture, public art installations can become an iconic symbol of a city’s character, and in doing so they can incite pride among locals and interest from visitors. Public art is a communal activity that can stimulate thought and conversation. Public art, and outdoor sculpture in particular, has the power to transform our parks, our plazas, our neighbourhoods.

The search for an artist whose work would add to the dynamic New Central Library began in 2014. “More than 200 artists and artist teams from all over the world responded to the Request for Qualifications—an emphatic testament to the significance of the opportunity,” says Susan Veres, CMLC Senior Vice President of Strategy and Business Development. Over the course of 18 months, the selection process narrowed the list down to 35 submissions. Then a volunteer art committee selected finalists with impressive national/international careers, artists who work in a variety of media and have experience with public art projects. To ensure a thorough understanding of the NCL vision, site and building design, the finalists went through a detailed orientation with members of the NCL project team, representatives from Calgary Public Library, a local historian, and the design team. Each artist then developed and presented concepts to the volunteer art committee. The winner was Christian Moeller for his proposal to create an iconic outdoor three-piece sculpture suite and an interior installation made of canvas covered books. “His colourful, captivating concepts bring a playfulness to the library experience—a delightful sense of arrival and wonder for all visitors to enjoy, especially children,” says Veres.

Christian Moeller’s works will reinforce the identity of the New Central Library by bringing a captivating and whimsical experience. His outdoor sculpture, called TRIO, is reminiscent of a cross between a hockey player and a drinking bird. It’s represented by three tall, mildly anthropomorphic figures or “sisters” engaged in an endless back and forth motion. Grouped as a couple, two of the sisters will be located on the west side of the library, while the third will stand on the east side. Rocking their tall upper bodies like upside-down pendulums swinging through the open sky, the sisters will perform an endless visual choreography.

The artist’s carefully framed portrait of a goldfish will transform an enormous bookshelf into an aquarium. Entitled FISH, Moeller’s piece is made of 11,000 books in 12 different colours. Step up close and it looks like an abstract composition of colourful barcode. But from a distance, the coloured spines of the books materialize into a beautiful image: a close-up of a fish’s face endlessly watching the library’s visitors—a silent and friendly companion during hours of contemplation.

Landscaping for NCL and Beyond

3RD STREET FOR PEOPLE

There are lots of great landscaping ideas and gathering places around the New Central Library. CMLC Project Manager Nicholas Dykstra is bringing those ideas to life beyond the library with the 3rd Street SE Streetscape Improvement Project. Encompassing about five city blocks from 9th Avenue SE to Riverfront Avenue along the Bow River, the project will dramatically reshape a space currently dominated by vehicles and LRT lines, creating a pedestrian-oriented streetscape that weaves together the landscaping of the New Central Library with Jack & Jean Leslie RiverWalk™ and the Bow River.

CMLC saw an opportunity to narrow 3rd Street’s four lanes in order to slow traffic and allow for the creation of a 15-metre sidewalk in front of the planned Loblaws grocery store. That made room for what Nicholas calls an inviting “spillout space” in front of the Loblaws and the other street-level retail bays—one of which will be the patio of the new café that’s coming to the library.

The space will offer library visitors, grocery shoppers, students from Bow Valley College, City Hall employees and East Villagers a comfortable, natural space to sit, with benches surrounded by the Aspen trees, native grasses and pavers that are also part of the NCL landscaping. With the sun warming the area in three seasons, it’ll be a great place to sit and enjoy coffee or a grab-and-go lunch.

“When you walk out of the New Central Library it’ll feel more like a park than a sidewalk,” says Nicholas. Indeed, the organic shape of the seating areas was inspired by the islands in the Bow River, intimate pieces of landscape that have been shaped by the water around them. Turns out that people, too, will have room to relax in the flow of village life around them.