While there are many separate parts of and areas within the New Central Library, it has been conceived and designed to work as an integrated whole. That means you’ll find your way around easily, locate the equipment, programs and people you want, and enjoy the use of flexible spaces that accommodate your needs now, and will function sustainably for generations to come. Every detail has been considered, from the fabric on chairs to the doorhandles on meeting rooms. 

That also means that light and temperature is controlled to both protect the collections and provide lots of natural light for reading and working. It means that the quality of the environment is monitored for both efficiency and comfort. It means that operational systems are as intelligent and as future proof as technologically possible.  

All those elements facilitate many different kinds of experience, from co-working with friends on a neighbourhood improvement project to attending a performance, joining a kids’ play group or studying quietly.