Wat is de hoofdtaak in de uitvoerende macht?
De uitvoerende macht houdt vooral in: vrede sluiten, oorlog voeren, zorg voor de openbare orde, en verdediging van het land. De uitvoerende macht heeft tevens als taak dat de wetten – uitgevaardigd door de wetgevende macht – worden toegepast en nageleefd.
Wat is de rol van de uitvoerende macht bij wetten?
De federale uitvoerende macht bestuurt het land. Ze zorgt ervoor dat de wetten in concrete gevallen worden toegepast en nageleefd. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de koning en zijn regering van ministers en staatssecretarissen.
Welke macht is politie?
De politiediensten vallen onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (Algemene Directie Veiligheid en Preventie). Het toezicht op de politiediensten wordt uitgevoerd door het Comité P en en de Algemene Inspectie van de Federale Politie en van de Lokale Politie.
Wat doet de uitvoerende macht in Nederland?
De uitvoerende macht bestaat uit de regering. De regering geeft namelijk leiding aan de ministeries en hun ambtenaren, die zich bezighouden met de uitvoering van wetten. Dit is de vertrouwensregel tussen de regering en het parlement. De rechterlijke macht in Nederland bestaat uit de rechters en het Openbaar Ministerie.
Hoe wordt de uitvoerende macht op provinciaal niveau genoemd?
Instanties. De uitvoerende macht op provinciaal niveau is de deputatie. Zij neemt het dagelijks bestuur van de provincie op zich. Brussel heeft geen provincieraad en geen deputatie, maar wel een gouverneur (zie hieronder).
Welk orgaan is bij uitstek bevoegd tot de uitvoerende macht?
[wet en recht] In de Trias Politica wordt onderscheid gemaakt tussen drie overheidstaken: wetgeving, bestuur en rechtspraak. Het bestuur voert uit wat in wetgeving is vastgelegd. Dat gebeurt via beleid. De uitvoerende macht ligt in Nederland bij de raad van ministers.
Wat is het doel van Trias Politica?
De Franse filosoof Montesquieu is de bedenker van de driemachtenleer, ook wel de trias politica genoemd. Het doel van Montesquieu was om tirannie te voorkomen en de vrijheid van de burger te vergroten. Zijn ideeën hebben de staatsinrichting van veel Westerse landen beïnvloed.
Welke macht wordt door de burger verkozen?
De wetgevende macht in een land maakt de wet. De wet bestaat uit regels waar iedereen zich in dit land aan dient te houden. In de meeste westerse democratieën worden de wetten gemaakt in het parlement, al dan niet op voordracht van de regering.
Waarom machtenscheiding?
Men wilde voorkomen dat de ene macht inwerkte op de andere en voerde daarom de scheiding der machten in waarbij de rechterlijke macht ook conflicten, enerzijds tussen de wetgevende en uitvoerende macht, en anderzijds tussen de verschillende echelons arbitreert.
Waaraan kun je zien dat de trias politica in Nederland niet volledig is doorgevoerd?
In Nederland is de wetgevende macht niet strikt gescheiden van de uitvoerende macht, omdat de uitvoerende macht, de regering, ook wetgevende taken heeft. Deze wetgevende taken deelt de regering met de Staten-Generaal (de Eerste en de Tweede Kamer). Desondanks is de macht van de regering niet onbeperkt.
Wat betekent dat de koningin en het kabinet de uitvoerende macht hebben?
De uitvoerende macht behelst de uitvoering van de wetten en overige bestuursmaatregelen; voor die uitvoering staat de regering een uitgebreid ambtenarenapparaat ter beschikking. Controle op de uitvoering geschiedt door de Staten-Generaal.
Wie heeft er op provinciaal niveau de wetgevende macht?
Op Provinciaal niveau ligt de uitvoerende macht in handen van de collega van Gedeputeerde Staten en de wetgevende macht bij de Provinciale staten. Gedeputeerde staten (afgekort GS) is het dagelijkse bestuur van de provincie.