Hoeveel Korrelmix onder oprit?
Een oprit heeft een stevigere ondergrond nodig. Je rijdt er ten slotte met een zware auto overheen. Voor de oprit stort je daarom eerst minimaal 25 cm korrelmix ofwel menggranulaat. Daarop breng je een straatlaag van 5 cm straatzand, ophoogzand of brekerzand aan.
Hoe dik moet Stabilise zijn voor oprit?
De fundering voor een oprit uit beton, natuursteen of keramiek bestaat uit een laag van ongeveer 15 cm stabilisé (verhouding cement/zand 1:8). Deze verdicht je met een mechanische trilplaat. Voor het wegwerken van eventuele dikteverschillen in de bestrating, breng je een straatlaag van 3 à 4 cm aan.
Hoe dik moet een tegel zijn voor een oprit?
Dikte tegels voor oprit De dikte van opritbestrating is belangrijk vanwege het gewicht van auto’s die erop komen te staan. Stenen van minimaal 6 centimeter dik zijn hiervoor sterk genoeg. Met klinkers zit je altijd goed: deze zijn altijd minimaal 6 centimeter dik.
Waarom zilverzand?
Voegzand (zilverzand of black sparkly) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Hoeveel gebroken puin onder oprit?
Voor een juist resultaat moet u rekenen op circa 13 tot 15cm gebroken puin onder uw betonbestrating. In deze verhouding kunt u ongeveer 7 m2 bedekken met 1 kuub gebroken puin. Voor dunnere tegels dient een laag van 25cm worden aangehouden.
Hoeveel uitgraven voor oprit?
Voor een oprit dient de fundering inclusief straatlaag 25-30 cm te zijn. Voorbeeld: je kiest voor Abbeystones van 6 cm dikte, de fundering is in totaal 30 cm, 30cm – 6 cm= 24 cm uitgraven.
Hoe diep uitgraven voor klinkers?
Voor het aanleggen van een oprit moet je omwille van de zware belasting de ondergrond diep genoeg uitgraven. Tel 15 tot 20 cm bij de dikte van de klinkers op. Zo kom je al vlug op zo’n 24 tot 28 cm.
Welke ondergrond voor oprit?
De funderingslaag voor een oprit kan bestaan uit stabilisé, zand of split. Dit is afhankelijk van de bestrating die je gaat toepassen. Zo kunnen klinkers bijvoorbeeld in zand worden gelegd en komen tegels doorgaans op stabilisé te liggen. Bij een oprit in megategels gebruikt men over het algemeen split.
Welke tegels zijn geschikt voor een oprit?
Harde (van klei) gebakken klinkers zijn het meest geschikt, ook betonnen klinkers of tegels kunnen prima in een oprit. Zachte natuursteen tegels zijn daarentegen erg breukgevoelig. Het voordeel van gebakken klinkers ten opzichte van beton is dat deze niet zo snel vuil worden.
Hoeveel gewicht kan een tegel dragen?
Een standaard stoeptegel is 30 x 30 x 4,5 cm groot en is vervaardigd van grijs beton. Het gewicht van één tegel is 9,5 kilogram. Bij zwaar belaste trottoirs en fietspaden worden tegels van 6 cm dik gebruikt (12,5 kilogram/stuk).
Waarom zand Invegen?
Eén van de belangrijkste klussen bij het bestraten is wel het invegen ook wel inwassen genoemd van de bestrating. Het op een juiste manier invegen van het straatwerk kan veel onkruid in de toekomst voorkomen en zorgt ervoor dat de bestrating mooi op zijn plek blijft liggen zonder te verzakken.
Waarom Aantrillen?
Het aantrillen van de bestrating doet u na het inwassen van de voegen. Dit is de laatste stap, waarmee u ervoor zorgt dat de stenen op een degelijke manier in de bedding komen te staan. Dit voorkomt onder andere dat de stenen de neiging hebben om om te vallen wanneer er sprake is van een flinke belasting.